Huurder betaalt niet, wat nu?
Een huis of een appartement verhuren kan een mooie investering zijn. Iedere maand krijg je een bedrag op je rekening gestort waarvoor je nog weinig moet doen. Maar zo idyllisch is het helaas allemaal niet. Heel wat verhuurders krijgen te maken met huurders die niet op tijd betalen of zelfs helemaal niet betalen. Maar wat doe je als je huurder weigert te betalen?
De huurovereenkomst
Wanneer je een woning of bedrijfsruimte verhuurt, dan doe je dit uiteraard niet zomaar voor niets. Nee als verhuurder verwacht je een financiële compensatie hiervoor. Deze overeenkomst wordt bij het starten van het verhuren dan ook neergepend in een huurovereenkomst. Een bindend contract waarin de rechten en plichten van beide partijen worden vermeld. Een van die plichten van de tegenpartij is het op tijd betalen van zijn huur.
Mijn huurder betaalt niet, wat nu?
Wanneer de bewoner zijn huur niet betaalt kan het te vorderen bedrag al snel oplopen. Iedere maand komt daar immers een serieus bedrag bij. Het is dan ook belangrijk om meteen in actie te schieten zodra je merkt dat de huurder niet kan of weigert te betalen. Een eerste stap kan zijn om de partij in gebreke schriftelijk op de hoogte te brengen dat hij niet aan zijn betalingsverplichting heeft voldaan. Vermeld hierin duidelijk om welke perioden het gaat en om welke bedragen. Houd van deze brief zeker een kopie bij en stuur het origineel aangetekend toe naar de partij in gebreke.
Een alternatief kan zijn om een incassobureau in te schakelen. Deze kunnen de vordering alsnog gaan incasseren zonder een teveel aan extra kosten. Lukt het de bewoner niet om te betalen, dan wordt een betalingsregeling getroffen. In de praktijk merk je vaak dat deze stap tot een goed resultaat leidt. Het inzetten van een derde partij in dergelijke situaties zorgt over het algemeen voor een dwingender effect. Deze bureaus worden dan ook vaak ingezet bij vastgoedmakelaars en beleggingsmaatschappijen. Indien je dit wenst zullen zij je ook verder helpen met het ontbinden van het huurcontract en het vorderen van een eventuele schadevergoeding.
Een stap verder?
Indien het incassobureau er niet in slaagt om de betrokken partij tot betaling aan te manen kan een ontruimingsprocedure worden ingezet. Hiervoor wordt dan een kantonrechter ingezet die het huurcontract ontbindt en de ontruiming van het pand toewijst. Daarnaast zal er door middel van een dagvaardingsprocedure ook geëist worden dat de wanbetaler alsnog zijn huur betaalt, inclusief bijkomende kosten.
Conclusie
Wanneer je als verhuurder te maken krijgt met een bewoner die weigert te betalen, dan heb je drie mogelijkheden:
- Je ontbindt het huurcontract
- Je verlangt dat hij alsnog betaalt
- Je vraagt een schadevergoeding
Bij de laatste 2 stappen helpen wij u graag en vrijblijvend. Wanneer de huur dus niet betaald wordt is het verstandig contact op te nemen met ons voor advies, wij werken op no cure no pay basis.
- Direct actie
- No Cure No Pay
- Korte communicatielijnen
- Landelijke dekking
- Ervaren specialisten