Nederlandse bedrijfsleven neemt te weinig preventieve maatregelen om wanbetaling te voorkomen
Het bedrijfsleven in Nederland is goed voor een jaaromzet van ruim 1.500 miljard euro. Opvallend is dat deze bedrijven elkaar flinke schades bezorgen door onbetaalde rekeningen. In totaal komt dit neer op een bedrag tussen de negen en tien miljard euro op jaarbasis.
Uit onderzoek van verzekeraar Interpolis blijkt dat bedrijven te weinig preventieve maatregelen nemen. Problemen die wanbetaling met zich meebrengt, kunnen voorkomen worden door goed debiteurenbeheer, maar hoewel bedrijven zich bewust zijn van de risico’s, handelt een groot deel hier nog niet naar.
Het risico van leveren op krediet
Driekwart van het Nederlandse bedrijfsleven bestaat uit business to business diensten. Een groot deel van deze bedrijven levert op krediet. Hier gaat het dan ook vaak mis. Onbetaalde rekeningen lopen in Nederland al in de miljarden. Het risico op wanbetaling groeit wanneer ondernemingen op krediet leveren. Op krediet leveren helpt een bedrijf bij het creëren van werk en daarnaast zorgt het voor meer afnemers. Het risico’s dat leveren op krediet met zich meebrengt, legt echter een groot beslag op het (werk)kapitaal.
Wanbetaling raakt vooral kleine onderneming en zzp’ers
Het is dan ook niet verrassend dat bedrijven dreigen kopje onder te gaan of de financiële gezondheid in het geding komt. Het blijkt dat acht op de tien MKB bedrijven het afgelopen jaar te maken kreeg met oninbare openstaande vorderingen. Dit had te maken met het faillissement van een of meerdere opdrachtgevers. Het onderzoek van Interpolis wees uit dat wanbetaling vooral kleine ondernemingen en zzp’ers raakt. Voor deze groep betekende dat dat één op de drie rekeningen niet tijdig betaald werd. Vorderingen stonden gemiddeld veertig dagen open waarbij de openstaande bedragen gemiddeld opliepen van zesduizend euro tot twee ton.
Preventieve maatregelen geven meer zekerheid
Deze schokkende cijfers laten niet alleen zien wat voor impact wanbetaling heeft op het bedrijfsleven, maar zeker ook wat de gevolgen voor de kleine bedrijven en zelfstandig ondernemers zijn. Interpolis stelt dan ook dat ondernemers zich beter moeten laten infomeren over de financiële gezondheid van potentiele afnemers en opdrachtgevers. Het is daarnaast van groot belang dat bedrijven zorg dragen voor duidelijke leveringsvoorwaarden. Uit onderzoek van deze verzekeraar kwam namelijk naar voren dat zelfs meer dan de helft van de faillissementen wordt veroorzaakt door wanbetalers. Veel ondernemers zijn zich wel bewust van de risico’s maar blijken dus te weinig preventieve maatregelen te nemen. En dat is opmerkelijk omdat 40% van de bedrijven aangeeft dat niet betalende afnemers een flinke druk leggen op de liquiditeit.
VK incasso kan u informeren over de preventieve maatregelen die u kunt nemen en helpt u meer structuur aan te brengen. Wij kunnen u hierover informeren: zo zorgt u dat de liquiditeitspositie van uw bedrijf niet lijdt onder wanbetaling!
- Direct actie
- No Cure No Pay
- Korte communicatielijnen
- Landelijke dekking
- Ervaren specialisten